Entrevista a Enric Guaus

Cap del Departament de Sonologia de l’ESMUC

Amb quin objectiu s’afronta aquesta IV Jornada de la Salut dels Músics i les Arts Escèniques?

Continuar l’acció divulgativa sobre els riscols laborals que pateixen els músics i que moltes vegades o no s’és conscient o bé és un tema tabú pel col•lectiu.

Quin paper hi juguen l’ESMUC i la resta d’institucions que l’organitzen?

L’ESMUC sempre ha estat participant, de diferents maneres, en les edicions anteriors de les Jornades. Conjuntament amb la Mútua i Prevint s’està duent a terme un projecte de recerca que sempre incideix d’alguna manera amb les jornades, on aprifitem per mostrar diferents resultats.

Des de l’ESMUC, com es divulguen els temes de prevenció amb els alumnes?

Tenim les assignatures d’Introducció a la Tecnologia Musical i Fonaments d’Acústica, que cursen la major part dels estudiants, on es dedica part del temari a informar i sensibilitzar els joves músics les les problemàtiques que poden esdevenir al sotmetre l’oïda a llargues exposicions a nivells elevats de manera repetida, dia rera dia.

Realitza, juntament amb David Montero i Lluís Sarró, el taller “Malalts de Música. Pautes per a la prevenció de riscos auditius en músics”. En què consisteix i a qui va dirigit?

El taller pretén sensibilitzar els assistents sobre la necessitat de protegir l’oïda, deixar-la descansar, en definitiva, ser conscient de que cal cuidar-la. Per això, proposarem que la mesura d’exposició al soroll es quantifiqui en minuts enlloc de decibels.

Per últim, digui’m tres motius pels quals recomana la Jornada.

– Divendres al matí és el dia que es reuneix el govern espanyol i pren decisions, i és millor ser a la jornada, per no veure-ho.
– S’hi estarà calentet i si plou, ningú es mullarà.
– Hi haurà crosanets (espero!).

– Es poden treure pautes, genèriques però efectives per prevenir diferents lessions típiques en la professió del músic.
– Hi haurà un contacte directe amb els professionals
– Intercanvi d’opinions amb altres membres del col•lectiu musical.