Entrevista a Montserrat Bonet

Foniatra i Logopeda

Com valora que se celebri un esdeveniment com el de la IV Jornada de la Salut dels Músics i les Arts Escèniques?

Sovint es considera als artistes uns sers molt sensibles, amb facultats excepcionals, però poden emmalaltir i s’han de cuidar com tots els mortals. Em sembla molt important que es parli de la salut dels músics, actors i cantants perquè sobretot aprenguin a cuidar-se.

En quina situació es troba la prevenció dins del sector musical? Creu que encara hi ha molts músics que desconeixen els riscos que té la seva professió?

La prevenció és la part més desconeguda de la salut i en canvi té una importància cabdal. Moltes malalties no es poden guarir, només les podem ajudar a suportar, el millor és prevenir-les. Els músics treballen dins un ambient sonor que sovint els perjudica però no en són gaire conscients. Cal ensenyar-los a protegir-se.

Quina importància té la higiene vocal dins dels problemes de salut que poden patir els músics?

La veu, la parla i el llenguatge són les formes més habituals de comunicació, molts músics canten o altres donen classes, sovint usen molt la seva veu i en conseqüència n’abusen i poden patir diverses patologies.

Quin grau de coneixement del funcionament de l’aparell fonador hi ha entre els músics? I dels problemes de salut que hi ha relacionats?

Molts pensen que dins del coll hi ha unes cordes com les d’un violí, així ho pensaven al segle XVIII i, a vegades, encara persisteix. Resulta que les cordes vocals són uns llavis que cal cuidar, humidificar, etc. perquè vibrin el millor possible.

Pot explicar de forma resumida en què consisteix el seu “Taller de prevenció i higiene de la veu”, i a qui va dirigit?

El taller de salut dels músics va dirigit a tot músic que vulgui entendre com funciona l’instrument que porten a dins, que parli o canti i que estigui interessat a conèixer com cuidar la veu i què cal fer per evitar els símptomes vocals i com es pot afavorir una bona veu.

L’Andrea Motis col•laborarà en el seu taller, com valora la seva presència?

Estic segura que la seva presència serà molt útil per tal d’animar als nostres talleristes a què una bona veu, ben modulada, entonada i afinada és la base de la higiene vocal.

Per últim, digui’m tres motius pels quals recomana la Jornada.

Recomano la Jornada de Salut dels Músics i les Arts Escèniques perquè el primer pas per a mantenir una bona salut és conèixer el propi cos, en segon lloc perquè les recomanacions d’higiene no són només abstenir-se de conductes perjudicials per a la veu com deixar de fumar, sinó que també afavorir les conductes beneficioses per a la veu; i en tercer lloc, perquè parlaré dels mites sobre com cuidar-se la veu. Les clares d’ou són eficaces? I les gàrgares de llimona? I beure aigua freda perjudica? O val més prendre una tisana?