Entrevista a Sílvia Fàbregas

Cap de fisioteràpia

Com valora que se celebri un esdeveniment com la IV Jornada de la Salut dels Músics i les Arts Escèniques?

Ho valoro molt positivament. Les lesions en aquest col•lectiu són molt freqüents. Per tant, una jornada on es pensi com evitar-les és molt útil i necessària.
Esperem que hi hagi moltes més Jornades de la Salut dels Músics i les Arts Escèniques, seria un molt bon senyal.

Quin repte és marca en l’edició d’enguany?

Personalment el meu repte és que els músics s’adonin que les mateixes eines que ens permeten prevenir lesions també ens permeten millorar el rendiment: tocar millor i amb menys riscos. Voldria que els participants en el taller puguin sortir amb eines noves per utilitzar en el seu dia a dia per poder millorar un tema tan important com és la postura.

En quina situació es troba la prevenció dins del sector musical? Creu que encara hi ha molta gent que no coneix els riscos que comporta?

La prevenció és molt important però, malauradament, molt poc estesa al sector musical. Encara hi ha molta feina per fer. A vegades es coneixen els riscos però no se sap com evitar-los o minimitzar el seu impacte.

Quina importància té la postura a l’hora de tocar en la salut d’un músic?

El músic toca moltes hores. Si ho fa en una postura poc saludable és fàcil que això acabi perjudicant-lo.

Pot explicar de forma resumida en què consisteix el seu taller “Noves estratègies per millorar la postura en el músic”?

Explicarem què entenem por una bona postura en el músic, ens adonarem que això és molt personal i que, per tant, no hi ha una única postura bona. Aprendrem estratègies per modificar i millorar la postura i ho posarem en pràctica.

Hi ha alguna regla magistral que hagin de complir tots els músics, o què els ajudi a tots per igual?

Podríem parlar durant hores de tot el que podrien fer, però com a idea bàsica i metafòrica, seria que es cuidin a ells tal i tant com tenen cura del seu instrument musical.

Per últim, digui’m tres motius pels quals recomana la Jornada.

1- Aquesta jornada reuneix experts en temes cabdals de la salut del músic; és una molt bona oportunitat d’aprendre de gent amb molta experiència en el seu camp.
2- No només es pot aprendre dels professionals de la salut. La jornada és un bon escenari on poder compartir també experiències amb els altres músics que hi assistiran.
3- La Jornada té un caràcter essencialment pràctic i, per tant, proporcionarà eines d’immediata aplicació als assistents.